Žene u crnom u naše ime!

Danas je u Ustanovi kulture Parobrod u 13h uručena šesta po redu nagrada Dani Sarajeva Ženama u crnom. Pročitajte celo obrazloženje organizacionog odbora Dana Sarajeva za dodelu ovogodišnje nagrade:

Nagrada festivala Dana Sarajeva ustanovljena je sa namerom da istakne pojedince i organizacije koji svojim upornim i dugugodišnjim inicijativama doprinose kvalitetnijem, održivijem i značajnijem uspostavljanju veza između Sarajeva i Beograda.

Generacije koje dolaze imaju obavezu da nastave ono plemenito i hrabro sto su aktivisti i aktivistkinje na prostoru bivše Jugoslavije činili u najtežim vremenima. Ove godine, odbor festivala sa velikom solidarnošću, ushićenjem i drugarskom ljubavlju odlučuje da nagradu Dana Sarajeva dodeli Ženama u crnom.

O istoriji Žena u crnom, dometima  i značaju, ne samo za ovaj region, pišu i govore mnogi. Međutim, nagrada Dana Sarajeva odlazi u njihove ruke u delikatnom političkom trenutku kao snažna podrška dugogodišnjim naporima ovog hrabrog pokreta da se teška zlodela počinjena u prošlosti ne zaborave.

Za mlade ljude, one rođene na početku oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, Žene u crnom ostaju svetla tačka i nasleđe i zadaju nam svima zadatak da nikad ne zaboravimo da su Albanke naše sestre, da nećemo da budemo podanice i da uvek treba da budemo neposlušne.

Kada je nastajala Inicijativa mladih za ljudska prava kao i festival Dani Sarajeva, Žene u crnom stajale su i podržavale sve aktivističke napore, čak i onda kad se nismo slagali, znali smo da su ŽUC-ovke i ŽUC-ovci sa nama. Jedna od glavnih poruka sa ŽUC-ovih stajanja je NE U NAŠE IME, a mi sa ponosom i velikom zahvalnošću kažemo: ŽENE U CRNOM U NAŠE IME.